Дилърите у нас категорични, че свиват своя марж на печалба, за

...
Дилърите у нас категорични, че свиват своя марж на печалба, за
Коментари Харесай

Поръчваш нова кола на една цена, чакаш 6 месеца и идва на по-висока

Дилърите у нас безапелационни, че свиват своя марж на облага, с цел да не усетят клиентите силния удар, който нанасят производителите Купуват се скъпи марки за инвестиция и избавяне на парите през инфлационната стихия Намаляват покупките на лизинг в очакване на повишение на лихвите по заемите от ден на ден се заплаща в брой
Българските дилъри, които продават нови коли, последователно губят право да дефинират отстъпки за своите клиенти. Обичайна процедура в нашите шоуруми е да се оферират сред 2 и 5 на 100 до 10% по-ниски цени.

При обособени модели се стига до 15 на 100 от комерсиалната цена, само че сходна отстъпка е рядко прилагана и е маркетингов ход за изключително значими клиенти.

Отнемането на опцията българските дилъри на дават отстъпки ще оскъпи всяка покупка, предизвестяват от лизингови компании, които са записали старта на процеса.

Европейските автомобилни централи са определили 2024 година като начало на новата процедура - тогава самобитните “досиета ” на клиенти ще бъдат изпращани от България непосредствено при тях, където ще се взема финално решение за отстъпки. При някои обаче към този момент се ползва променената формула за продажба. А при други практиката постоянно е била отстъпките да се съгласуват с централите.

Повечето представителства на марки у нас чакат индексация на цените на нови коли и поради намаляващото произвеждане и липса на материали. Сроковете за доставка за към този момент над 6 месеца.

Така поръчваш кола на една цена, чакаш половин година, с цел да дойде, само че на финала тя към този момент е в България, само че с изменена, по-висока цена. При някои марки тази смяна даже към този момент е реалност, сподели инспекция на “24 часа ”.

В множеството контракти е заложена уговорка за отбрана на цената и в съвсем всички случаи разликата се поема от производителя, само че в случай че срокът за доставка се удължи повече време, е допустимо купувачът да бъде поканен да доплати. Все отново му се дава и опцията да се откаже от поръчката, въпреки че това рядко се случва. Хората към този момент са привикнали с новите действителности на пазара и схващат обстановката, изяснява един от автомобилните дилъри.

Сроковете за доставка на нови коли се усилиха още предходната година, когато поради пандемията и проблемите с нарушените вериги на доставка по целия свят, даже мощни производители намалиха драстично производството

Те варират от 3 до 6 месеца, само че това е в положителния случай. По-често се чака над половин, даже година.

А цените на колите се подвигат на всеки няколко месеца. Особено след началото на войната в Украйна – отстъпките безусловно изчезнааха.

Преди отстъпките бяха подбудени от свръхпроизводството и огромната конкуренция. Представителите на локално равнище спазвахме политиката на производителя за позициониране на пазара. Сега обаче политиките ни за отстъпки стопираха, описа Станислав Панчев, член на управителния съвет на Асоциацията на вносителите на коли и ръководител на секция “Двуколесни ”.

По думите му до крайните консуматори не доближава цялостното нарастване на цените и част от повишаването се поема от вносителите за сметка на техните маржове и оптимизацията на работата им.

Тази наклонност удостоверяват и останалите вносители. Ако тази есен и зима има отстъпки, те са алегорични и се оферират само на корпоративни клиенти. За наличните коли на склад също не се плануват към този момент понижения.

Вариант е клиентът да получи атрактивни условия като зимни гуми или по-добри лизингови условия, само че това се отнася единствено за избрани модели, които са по-луксозни и скъпи и вносителят желае да промотира.

Най-продаваните ни коли са от най-високия сегмент. Търсенето на първокласни артикули във времена на рецесия не е ново събитие. У нас несигурността на финансите води до търсене на способи къде да бъдат вложени. Така че първокласните коли вече се купуват и с цел инвестиция, споделя Даниела Бояджиева, търговски шеф на “Ауто Бавария ”.

А от “Фолксваген ” следят все по-малко покупко-продажби на лизинг и нарастване на продажбите в брой.

Причината е същата - хората желаят да вложат парите си някъде и се опасяват да не ги изяде инфлацията.

Фактор за намаляването на лизинговите покупко-продажби с коли е и повдигането на лихвените проценти, които оскъпяват лизинговите вноски.

Винаги е имало положителни продажби на първокласни марки и това се резервира и в този момент, защото съществува ясно избрана група хора с огромни благоприятни условия в България, до момента в който междинната класа липсва, удостоверява и Станислав Панчев.

Но това, че си поръчваш по-скъпа кола, не значи, че тя ще дойде по-бързо

Даже в противен случай - въпреки че производителите насочват ресурсите си главно в първокласните коли и влагат доста повече инженеринг в тях, за множеството екстри се изискват повече елементи. А това нормално води до по-дълго очакване, тъй като те липсват. И казусът към този момент не е единствено в дефицита на чипове, който продължава още отпреди пандемията. Войната сред Русия и Украйна докара до липса и на кабели, чиито доставки са с сред 20 и 40% по-малко от поръчките, а и на литий, който пък е главният детайл, употребен за производството на батериите за електрически коли.

Основните снабдители на акумулатори са от азиатските страни и страдат от нарушените вериги на доставки. В същото време търсенето на електрически коли е голямо, като поръчките за тази година може да не успеят да се изпълнят през цялата последваща

Ситуацията за потребителите не се усъвършенства и от обстоятелството, че липсва складова наличност на коли в представителствата. Производителите дават приоритет на потребителските коли, а шоурумите се пробват да задържат най-малко по една от модел, с цел да могат въпреки всичко купувачите да ги видят онлайн.

От есента има известно оживление спрямо летните месеци, когато шоурумите бяха напряко празни откъм модели.

Това от своя страна подвига фрапантно цените и на вторичния пазар. Автомобилите на 1-2 години изравняват цените си с тези, преди малко излезли от завода. Очакванията са тази наклонност да продължи и в идващите няколко години.

Кои марки как поскъпнаха тук

Моделите на БМВ да вземем за пример са поскъпнали приблизително с над 30% по отношение на предходната година.

Някои от марките на “Фолксваген ” са се вдигнали с към 100 хиляди лева от предишния октомври до август. При “Ситроен ”, “Опел ” и “Пежо ” повишаването е по-малко - с сред 12 и 18 на 100.

Цените въпреки всичко варират съгласно марката, модела и размера на колата. Така да вземем за пример базовият модел на дребния и приветлив “Тойота Ярис ” стартира от 30 990 лева, цената на един от най-продаваните - “Корола ”, е 40 250 лева Наследникът на фамилния седан “Авенсис ” - “Камри ”, има начална цена 69 490 лева Повечето коли на японската марка се оферират с хибриден двигател .

Култовият за мнозина “Голф ” коства друго според от екстрите и мотора, като цените стартират от 48 хиляди лева Едно от електрическите оферти на “Фолксваген ” - ID.5, има стартова цена 101 хиляди лева Кросоувърът T-Cross има базова цена 40 хиляди лева

Набиращата известност у нас “Дачия ” предлага своя фамилен SUV за сумата от близо 35 хиляди лева

Новата “Октавия ” на “Шкода ” има начална цена 44 640 лева  Малката “Фабия ” коства най-евтино - малко над 28 хиляди лева Тя се продаваше за 26 500 лева свсем до неотдавна - до края на 2020 година, когато такива, а и съвсем всички коли към момента имаше задоволително на склад и човек можеше да избира цветове, екстри и така нататък

Икономическата несигурност насочва европейците към по-евтини, малки и остарели коли

Повишаващите се цени на силата и храните накараха потребителите в целия свят да отсрочат покупките за огромни суми, в това число и на коли - както нови, по този начин и използвани, пишат западни издания. 

Регистрацията на нови коли в Европейски Съюз въпреки всичко е повишена с 4,4% през август, като най-сетне постави завършек на 13 поредни месеца на спад. Това също бележи доста усъвършенстване по отношение на свиването от 10,4% през юли. Според данни на Европейската асоциация на производителите на коли 650 000 нови коли са регистрирани в Европейски Съюз през август. 

Средната цена на нов автомобил в Съединени американски щати пък е повишена с 11,8% през 2022 година спрямо 2021 година, сочи разбор на JP Morgan. Така американците са плащали към 45 хиляди $ за ново транспортно средство през юли тази година, което е връх за страната. 

В Германия, Италия, Франция, Нидерландия, Италия, Англия и Норвегия междинната цена на нов автомобил с мотор с вътрешно горене през 2015 година е била 35 500 евро. През тази година, по данни до юни, междинната продажна цена на дребно доближава 44 хиляди евро.

Защо цените обаче са толкоз повишени? Производителите се борят с дефицита на микрочипове от ранните стадии на пандемията. Това е и повода доста от огромните компании да дават приоритет на най-скъпите си коли, като по този метод принуждават водачите да купуват тези от по-висок клас вместо тези от междинен, с които другояче биха се задоволили.

Разходите за първични материали също нарастват, което също надува сметката за покупка на нов автомобил. Междувременно, защото новите модели станаха толкоз скъпи, това оказва по-голям напън върху пазара на използваните коли. През юни транспортните средства втора употреба са се оскъпили със 7,1% на годишна база.

Има огромен късмет използваните коли да станат по-достъпни през 2023 година, защото цените, наподобява, към този момент са достигнали своя връх по-рано тази година. Но новите коли може да останат скъпи, в случай че не се обърне внимание на дефицита на чипове, означават специалисти. Според тях като цяло производството би трябвало да се усили, с цел да паднат цените доста през 2023 година, а това наподобява малко евентуално.

В съпоставяне с първите шест месеца на 2021 година пазарът на използвани коли в Германия е намалял с 14,6% през първата половина на 2022 година Въпреки това, за разлика от други европейски страни, продажбата на нови транспортни средства се оправя по-добре, спадайки с 11%, демонстрират данни. Тази разлика се разшири през юли, като покупко-продажбите с втора употреба коли понижиха с 16,4% през първите седем месеца на годината в съпоставяне със спад от 11,3% при регистрациите на нови.

Броят на покупко-продажбите с използвани коли в Испания е намалял със относително постоянните 4,5% през първата половина на тази година до 916 438 продажби съгласно асоциацията на дилърите GANVAM. Междувременно пазарът на нови коли в страната е претърпял двуцифрен спад от 10,7%. През август наличните ресурси на испанския пазар на използвани коли са били към половината от това, което бяха преди година. Това оказва помощ да се изясни спадът от 12,1% на годишна база в показателя на размера на продажбите. 

Икономическата неустановеност насочва потребителското търсене към по-евтини, по-малки и по-стари коли. Четири от 10 използвани коли, продадени в Испания през 2022 година до момента, са били на повече от 10 години.

Силно търсене, ниско предложение, растящи цени на използвани коли разказва в резюме швейцарският пазар през последните две години. През август показателят на размера на продажбите е намалял със 17,7% по-ниско спрямо юли.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР